Skip to main content

In de zomer van 2013 maakt Willem Claassen samen met zijn zoon een documentairefilm over het leven van de monniken in de Abdij van Egmond.

De filmcrew wordt bewust klein gehouden en bestaat uit Boris Claassen (regie/camera/data-handeling) en Willem Claassen (geluid/intermediair tussen filmcrew en abdij).
De post productie van de film wordt geheel door Boris Claassen verzorgd (montage/kleur correcties/geluid nabewerking/dvd authoring/artwork). Inmiddels is na goedkeuring van de Abdij de film uitgebracht op dvd.

Boris Claassen over deze film:
“Ik denk dat deze film het mystieke maar ook het menselijke van een monnikenorde laat zien, de sfeer in de abdij zoals ik die ervaren heb. Mijn inspiratiebron was de film “Into Great Silence” van de Duitse regisseur Philip Gröning, opgenomen in het kartuizer klooster Grande Chartreuse. Ook in mijn film ziet u het dagelijks leven van de monniken en zijn er geen interviews, de beelden spreken voor zich. Ik wens u veel kijkplezier toe bij het zien van deze documentaire”.

De Sint-Adelbertabdij, beter bekend als de Abdij van Egmond, kent een lange historie. Sinds de middeleeuwen wonen en werken op deze plaats monniken. Zij leiden een leven in stilte en afzondering naar de Regel voor monniken van de heilige Benedictus, stichter van het Westerse kloosterleven. De film is volledig autonoom opgenomen en laat nooit eerder vertoonde beelden zien van deze bijzondere monnikengemeenschap. Deo Vacare staat in het Latijn voor ‘Vrij zijn voor God’ en is de Wapenspreuk van de Abdij van Egmond.


 

Leave a Reply

contact@willem-claassen.nl